Elektrické vytápění na sluneční energii jako alternativa?

Díky technickým novinkám v oblasti ukládání energie se jedná o velmi zajímavý projekt.

Sen majitele domu nebo podnikatele: úplná nezávislost na energetických společnostech. Tento scénář se díky klesajícím cenám fotovoltaických systémů, aktuálnímu vývoji na trhu s úložišti a zejména díky energeticky účinným stavebním metodám stává stále více pravděpodobným. Kromě toho, zaručené tarify za solární energii vyráběnou vlastními silami neustále klesají a v ne příliš vzdálené budoucnosti zmizí úplně. Spolu s rostoucími cenami elektřiny přispívá k efektivnosti provozu vašeho vlastního solárního systému zejména to, pokud vyrobenou elektřinu sami spotřebujete.

Argumenty pro kombinaci elektrických radiátorů a fotovoltaiky

V budoucnu proto vzroste význam izolace a hodnot energetické účinnosti domu. A na druhé straně bude důležité mít dostatek elektrického zařízení, které spotřebovává vyrobenou elektřinu. A také úložných jednotek, které umožní čerpat energii v okamžiku potřeby. V domácnostech je to zejména večer a v zimě – tedy v době, kdy slunce nesvítí.

A právě v tom pomáhá technologický rozvoj: Nízkoenergetické a pasivní domy snižují celkovou potřebu energie a inteligentní a dostupné úložné systémy již ukládají sluneční energii generovanou během dne. Kromě toho lze stále více spotřební techniky ovládat digitálně – prostřednictvím aplikací, a to i v době vaší nepřítomnosti – takže spotřebovává energii v okamžiku její výroby.

A právě zde naleznou své uplatnění naše elektrická akumulační topná tělesa. Díky tomu, že jsou vyrobena z ohnivzdorných cihel, jsou mimořádně účinná a hřejí i bez napájení, jakmile dosáhnou nastavené teploty. Budoucí generace je rovněž schopna ukládat elektřinu vyrobenou během dne a večer ji přeměnit na teplo. Díky naší regulační technologii můžete ovládat všechny ohřívače chytře a odkudkoli.

  • Díky vylepšeným parametrům můžete vyrobenou solární energii ukládat a uchovat ji do okamžiku spotřeby
  • Nezávislost na politicky a přirozeně omezené dostupnosti fosilních paliv a rostoucích cenách
  • Nízkoenergetické a pasivní domy
  • Sluneční energie na rozdíl od fosilních paliv neznečišťuje a nepřináší pachy uvnitř domu
  • Elektřina, kterou si vyrábíte sami, je čistá a šetří topný systém

Jak tato kombinace funguje:

  1. Fotovoltaické moduly
  2. Výkonové střídače
  3. inteligentní ukládání technické energie
  4. Povrchové vytápění s digitálním ovládáním
  5. Další elektrické spotřebiče

Rozhodující je celková koncepce

Již bylo učiněno mnoho důležitých kroků k soběstačnému zásobování energií. Vývoj ale stále ještě není u konce. Proto je důležité při plánování, které provádíme dnes, myslet na možnosti, které přinese zítřek. Dodávání tepla do budovy pouze s elektrickým ohřevem prostřednictvím fotovoltaického systému je již dnes v zásadě možné a je to vývoj správným směrem. Ekonomicky se to však vyplatí jen v některých situacích.

  • S našimi elektrickými radiátory AeroFlow® spotřebuje dům s průměrnou izolací a výměrou asi 100 m² ročně cca 6 500 kWh elektřiny.
  • K tomu postačuje konvenční FV systém s 10 kWp
  • pro 10kWp solární systém potřebujete asi 100 m² střešní plochy

Relativně vysoké náklady na elektřinu jsou kompenzovány výkupními tarify, úsporou tradičního topného systému na topný olej nebo plyn a tím, že odpadnou náklady na údržbu, jako je vymetání komínů nebo údržba opotřebovaných částí topného systému. Kromě toho může optimalizované vytápění spolu s nízkou cenou elektřiny nebo dobrou izolací budovy dále snížit náklady.

Budoucnost vypadá takto:

  • Solární články nebudou pouze v klasických fotovoltaických modulech na střeše, ale také na oknech a zdivu
  • Ceny solárních článků budou i nadále klesat
  • Nízkoenergetické a pasivní domy
  • Ukládání bude stále větší a levnější
  • Elektrické ohřívače budou účinnější a budou samy schopny i energii ukládat

Soběstačný solární systém vytápění spočívá například v kombinaci povrchových topných těles s jinými inovativními způsoby vytápění. Máme síť odborníků pro plánování vaší budoucnosti s E-heat.